Wednesday, January 26, 2011

Rahvaliidu ideed ja inimesed jätkuvalt hinnas

Monika Kuzmina, Meie Maa 26.01.2011

Vastutust tuleb inimesele õpetada juba maast-madalast. Et sellest ei peaks hakkama rääkima alles siis, kui ta on valitud riigikogusse või määrab valitsuses riigi käekäiku. Ehkki – valitsusliikmete eetikakoodeks oleks asjakohane igal ajal. Vastutada aga tuleb meil kõigil, alustades kõige lihtsamast, ja mitte ainult tegude, vaid ka sõnade eest.

Igal inimesel on seaduspärane ootus oma õigustele. Aga et õiguste vääriline olla, tuleb need välja teenida, muu hulgas paneb see kohustuse jääda ausaks ja õiglaseks. Meil kõigil on õigus teha valik, kellega jagame oma põhimõtteid, kelle poole hoiame ja kellest lugu peame.

Kui rahvaliitlased sotside hulka läksid, tekitas see minus alguses arusaamatust – kuidas on võimalik päevapealt muuta maailmavaadet? Hiljem tegi mind kurvaks tõdemus, et inimene hülgab oma põhimõtted ja, nähes kasu kasvavat, läheb lihtsama vastupanu teed. Meeskonnavaimust ja sirgest seljast pole enam juttugi.

Nüüd aga teeb see juba nalja, et kõik, kes läinud, räägivad nagu ühest suust, kuidas nad hakkavad maarahva eest seisma ja just seda kõige õigemat regionaalpoliitikat ajama. Seda lubavad nii sotsiaaldemokraadid kui ka Keskerakond. Tagatipuks – isegi Isamaa ja Res Publicaga liitunud leiavad, et ainult selles erakonnas saab maarahvast päästa. Mõnes mõttes oleks justkui põhjust tunda heameelt selle üle, et meie väärt missioon üha laiemat kandepinda leiab…

Hämmastama paneb sotside telereklaam, kus Rahvaliidu “Hoolivast Eestist” on arendatud lubadus “Meie hoolime”. Vaatamata “järjepidevusele” ei kõla see endisterahvaliitlaste suust küll eriti veenvalt, sest on karta, et kui nad ei saanud meil hakkama, ei saa ka mujal.

Sotside sekka lahkunud endine Rahvaliidu esimees Karel Rüütli sai viimastel kohalikel valimistel 200 häält, huvitav, kui palju erakonnajuhist reeturile seekord hääli antakse?Rahvaliidu häid mõtteid igatahes hinnatakse. Mille muuga seletada tõsiasja, et sotsiaaldemokraatide valimisplatvormi kirjutati sisse Rahvaliidu noorte algatus tõsta lastetoetus 300 kroonilt 1300 kroonile. Isamaaliit aga on pidanud järgimisväärseksRahvaliidu ammusi seisukohti hariduse vallas.

Reformierakond näitas nutikust juba aastaid tagasi, kui hakkas maapiirkondades levitama oma ajalehte Teataja (teatavasti ilmus tollal sama nime all Rahvaliidu ajaleht), mis mõnes parajat segadust tekitas ja seega ka eesmärgi täitis. Kui lehtedel on enam-vähem üks tegu ja nägu – mine võta kinni, kes on kes. Maainimene ei taipa kohe, et ärimees seisab ikka ärimehe eest.

Keskerakond teeb kõige julgemaid käike, tema “laenab” meie inimesi, ja selleks sobivad nii noored kui vanad, nii mehed kui naised, ausad ja vähem ausad. Peaasi, et oleksrahvaliitlane. Ester Tuiksoo väide, et Keskerakonnaga liitumine oli pragmaatiline otsus, teeb murelikuks.

Keskerakond on ka mulle ja paljudele teistele rahvaliitlastele teinud muljetavaldavaid ettepanekuid ajal, mil kõigi rahakotid on üsna õhukesed ja kõigi pakkumiste pärast, mis rahakotile kas või lootust annaksid, et sinna midagi pudeneks, on võib-olla tõesti tark pragmaatilisi otsuseid teha, kuid mina ei pea õigeks müüa oma väärtusi, usku, tõekspidamisi.

Ülejooksikuid õpetab elu. Varsti pärast seda, kui avaldus Keskerakonda astumiseks oli esitatud, võeti endine rahvaliitlane Inge Hirmo kibekähku Mikitamäe vallavanema kohalt maha. Ei teagi, kas õnne soovida või kaasa tunda.

Üht aga tahan kõigile erakonda vahetanutele küll soovida – edu uue maailmavaate omaksvõtmisel. Või kui see ei õnnestu, siis Rahvaliidu rakukese loomist uues koduparteis. Nende sõnavõttudest aimub küll, et varsti tunnistavad kõik erakonnad Rahvaliidu põhimõtet, et Eesti riigi ja rahva kestmajäämise võtmeküsimus on maaelu säilimine. Mis muud, kui et eks need rahvaliitlased ole siis ikka üks väärt kaup.

Aga uskuge – veel väärtuslikumad saame olla oma erakonnas, kui tunnistame oma vigu, jääme ausaks ja väärikaks, lööme selja sirgu ning kanname maameheliku jonni ja visadusega ühiselt vastutust. Need rahvaliitlased, kes oma põhimõtetele kindlaks on jäänud, mõistavad seda.

Mõistavad sedagi, et olukorras, kus maad võtab inimväärikust alandav vaesus, valitseb tööpuudus ning jätkub eestlaste äravool piiri taha, vajab Eesti muutusi. Muutused on võimalikud, kui Eesti rahvas nii otsustab. Ja rahvas saab neid muutusi alustada sellest, et valib riigikogusse õiged inimesed – valib inimesed endi seast!

http://erl.ee/index.php?id=4&gr_id=1&act=one&news_id=1511

No comments:

Post a Comment