Thursday, January 27, 2011

Mai Treial: tervishoiupoliitika on võõrdunud empaatiast

Eestimaa Rahvaliidu pressiteade
27. jaanuar 2011

Riigikogu liige Mai Treial ütles täna Riigikogus Eesti tervishoiu olukorra arutelul, et meie tervishoiupoliitikas on vaja põhimõtteliselt uut lähenemist. Vaatamata sellele, et eri institutsioonid on osutanud tervishoiukorralduse nõrkusele ning Riigikontroll on selgelt välja toonud meie haiglavõrgu troostitu tuleviku, ei ole sotsiaalministeerium kas suutnud või pidanud vajalikuks olukorda parandada.

Treiali hinnangul on Eesti tervishoiukorraldus inimesest kaugenenud, sest juurdepääs arstiabile halveneb järjest. „Inimestelt on võetud hambaravitoetus, ravikindlustamata isik saab tasuta arstiabi üksnes siis, kui seisund nõuab vältimatut sekkumist. Tervishoiupoliitika on võõrdunud empaatiast, rahaga mõõdetamatust halastusest. Ometi on kusagil piir, millest mingil juhul ei tohi taganeda. See piir jõuab kätte siis, kui kaalule seatakse inimese elu ja tervis,“ ütles Treial.

Rahvaliit on jätkuvalt seisukohal, et erakondadel tuleb sotsiaal- ja tervishoiukulutuste suurendamises kokkuleppele jõuda ning riik peab selle valdkonna kulutusi järk-järgult kasvatama, lisades igal aastal teatud protsendi.

Treial peab vältimatuks ükskõik mis moel aidata ravikindlustamata inimesi, kes praegu jäävad abita. Üht lahendust näeb ta erisüsteemi loomises, mis võimaldab madala sissetulekuga inimeste tervishoiukulusid katta riigi muude laekumiste arvelt.

„Ka ravikindlustamata inimene peab saama vähemalt perearsti poole pöörduda. Mõistlik on panna põhirõhk haiguste ennetamisele ja varasele diagnoosimisele. See on lõppkokkuvõttes kordi odavam kui hiljem kaugelearenenud haiguse ravimine,“ selgitas Treial. „Selleks aga tuleb kõigile tagada juurdepääs arstiabile, sealhulgas hambaravile, ja muudele tervishoiuteenustele. Asi on suhtumises, kas inimestest hoolitakse või mitte,“ lisas ta.

Lisainfo:
Mai Treial
Riigikogu liige
Tel 50 72 838





http://erl.ee/index.php?id=4&gr_id=2&act=one&news_id=1515

No comments:

Post a Comment