Monday, January 24, 2011

Mai Treial: vähiuuringud olgu kõigile kättesaadavad

Riigikogu liige Mai Treial peab igati kiiduväärseks, et Eesti Vähiliit, SA Vähi Sõeluuringud ja haigekassa pööravad üha enam tähelepanu haiguste varajasele avastamisele. Nii toetavad nad mõtte ja teoga ka 24.–31. jaanuaril aset leidvat head algatust – rahvusvahelist emakakaelavähi vastu võitlemise nädalat. Samas näeb Treial meie tervishoiukorralduses karisid, mis võivad parimadki algatused nurjata.

„Kes ei tahaks terve olla ning võimalikult kaua tervena elada. Et see nii oleks, peavad oma panuse andma nii inimene ise kui ka riik. Haiguste varajane avastamine ja nendest hoidumine on arukas eeskätt inimese tervise huvides, kuid sama oluline riigile – majandusliku kokkuhoiu seisukohalt. Ja just riik peab poliitiliste valikute kaudu kujundama sellist tervisepoliitikat, mis on kõigile kasulik,“ selgitas Mai Treial.

Paraku jätab Eesti tervishoiukorralduses paljugi soovida, ideaalist rääkimata. Riik tagab ravikindlustamata inimesele üksnes vältimatu arstiabi. Kõige eest, mis selle alla ei mahu, peab ta ise maksma, kui just ei saa „kaubale“ kohaliku omavalitsusega. „Nii juhtubki, et kui endal raha ei ole, jääb üle loota ainult vältimatule abile, ja seda siis, kui tervis on juba väga halb,“ ütles Treial. Tema sõnul on niisuguseid inimesi lubamatult palju, sotsiaalministeeriumi andmeil on ravikindlustuseta iga kahekümnes Eesti elanik. „Tõenäoliselt on need inimesed juba väga pikalt töötud olnud ning olles tööotsingutest loobunud, on nad kaotanud ka ravikindlustuse,“ lisas ta.

Ravikindlustamata isikutele vältimatu abi osutamiseks oli 2010. aasta riigieelarves eraldatud 116,4 mln krooni, käesolevaks aastaks on sotsiaalministeeriumi eelarves selleks üle 7 mln euro (110,6 mln kr). Sellest peaks ministeeriumi arvutuste järgi piisama abi osutamiseks 19 150 kindlustamata isikule (ühe ravijuhu keskmine hind 243 eurot e 3800 kr).

Treial peab põhjendamatuks, et riigil puudub 60-70 tuhande ravikindlustamata isiku ravi kohta täpne arvestus, mistõttu ei ole nendel võimalik osaleda tervisekontrollis ega -uuringutes, kaasa arvatud emakakaelavähi sõeluuringus.

Treialit hämmastab, et riik ei loe raha – miks muidu ei peeta tähtsaks kõigile kättesaadavat tervisekontrolli ega õigeaegset arstiabi. „Inimese põhiseaduslik õigus minna uuringutele, sealhulgas vähiuuringule, ei saa sõltuda sellest, kas tal on ravikindlustus või mitte,“ ütles Treial.

Lisainfo:

Mai Treial

Riigikogu liige

Tel 50 728 38



http://erl.ee/index.php?id=4&gr_id=2&act=one&news_id=1507

No comments:

Post a Comment