Friday, January 21, 2011

Kuidas peab töötu töökohti tekitama?!

Rene Naptal,
Rahvaliidu majandustoimkond

Kõhedusttekitav on justiitsminister Rein Langi seisukoht, et majanduskriis läks meist mööda ja meid ei puudutanud. Kui sellised mehed ka pärast valimisi “ersatshertsogina” oma kohal jätkavad, siis tuleb tunnistada, et eesti rahva mõistus on mujal maailmas oluliselt parema rakenduse leidnud. Ansip on vaid kinnitanud: "Kui see on kriis, siis sellises kriisis ma tahaksingi elada!" Võid kindel olla!

Majanduse ülekuumenemise ajal hakkas Ansip kärpimise ning aktsiiside ja käibemaksu tõstmisega keskklassi ja vaesemate taskust viimaseid sente õngitsema. Sellega suutis ta viia rahva  vaesusse ning rekordiomanikuks majanduslanguses ja tööpuuduses. Nüüd oleme euroalas ja naudime Euroopa Liidu vaeseima riigi staatust. Valitsus suretab ka ettevõtlust, sest vananev riik oma kohustustega, sh riigikogulase palk ja kahekordseks paisutatud riigiaparaat,  vajavad ju teenindamist.
Olen Eestis osalenud kütusefirma ja puidutööstuse loomises, hüdroelektrijaama rajamises, kinnisvara arendustegevuses, paari IT-firma käivitamises ja käitamises, tegutsenud ehitusettevõtluses ja turbatööstuses. Praegu olen tegev biogaasijaama rajamises, seega ei saaks väita, et ajusid ei ole. Kaubandusega Tallinnas lõpetasin, sest maksud sõid kogu laekuva raha. Kuna eestlaste ostujõud on kahandatud miinimumini, siis minu enda innovaatiline ärimudel seisneb Jaapanist autode ostmisega ja Soome müümisega. Ja mis te arvate, kas Eesti riik saab sellest kasu?

Ajab iiveldama, kui ennast paksuks söönud poliitbroiler soovitab hakata ettevõtjaks ja kiidab takka: „olge innovaatilised“, teadmata selle sõna tähendust. Kuidas siis saab noor ülikoolist tulnu või töötu Eestis praegu ettevõtet luua? Toon mõned näited elust enesest.
Ehitusettevõtjaks hakates pead algul olema kellelegi alltöövõtja, ja välistatud on tõusmine peatöövõtjaks, eriti veel täna, kui ehitatakse paragrahvide, mitte kelluga. Riigihankenõuded osalemiseks on ulmelised.
Prügikäitlemine lähtub rohelisest mõtteviisist ja on praegu väga popp. Astudes sellega silmitsi, saad teada, et kui sul ei ole kolmeaastast tegevusajalugu, siis ära sinna trügi. Rootsi Ragn-Sells ja Prantsuse Veolia tõenäoliselt annavad juhtpoliitikutele põhjust rahul olla ning  on korraldanud asja nii, et oleks välistatud kellegi lisandumine turule. Eestlased ise ju ei oska prügi käidelda!
Kui tahad apteeki avada, jõuad 30 minutiga selgusele, et seadusega on see keelatud. Kui soovid Põhjamaa tiigerpankadest vabaneda ja luua oma rahvapanga, mis ei toodaks kasumeid Rootsi pensionäridele, teatab finantsinspektsioon, et esmaemissiooniga panka luua ei saa – seadus. Tean seda isegi! Kütuse vahendustegevusega alustamiseks pead kohe olema rikas, et pank annaks 100 000 euro suuruse garantii, mida saad minister Ligile näidata.

Et meie riigis oleks võimalik normaalne, väärikas elu, peaks võtma eesmärgiks Eestis, mitte maailmas tasustatavate töökohtade edetabeli. Saame teada, et eesmärk peaks olema tipp-poliitik või arst, ja et neljatunnise notariaalse lepingu eest võtab notar 5000 eurot.
EASi starditoetustest 60% on läinud juuksuri- ja ilusalongide avamiseks. Kas see ongi meie unistus oma nokiast?
Tahan Eestis veel ettevõtteid luua ja neid arendada, mitte teenindada riigikogulaste rahakotti!

 http://erl.ee/index.php?id=4&gr_id=1&act=one&news_id=1497

No comments:

Post a Comment