Monday, January 24, 2011

Inimesel on vaja elurõõmu

Riina Kull
Rahvaliidu aseesimees

Oleme ju ammu mõistnud, et Eesti Vabariik algab Eesti kodust. Kodutundega seostub ka kodumaatunne ehk teisisõnu südametunnistuse järgi elatud argipäev. Vaba Eesti on andnud meile võimaluse ja kohustuse elada oma elu sellisena, mida me aastate pärast häbenema ei peaks.

Kahjuks on viimane aeg pakkunud palju sisepoliitilisi pingeid, mis mõjutavad meid kõiki. Jahimaade jagamine alanud valimiskampaanias on üks näide sellest. Majandusmaailm on muutunud, on kadunud ühiskonda ja majandust koos hoidev usaldus. Põllumehed on jäetud omapäi. Riik on toetusi vähendades suurendanud omavalitsuste kohustusi. Võrreldes varasemaga on tasandusfond ja tulumaksu laekumine vähenenud, lasteaiaprogramm külmutatud, kohalike teede rahastamine vähenes koguni 75%. Nii mõnegi riikliku toetuse kaotamine toob senisest rohkem abivajajaid omavalitsuse ukse taha. Kõiki raskustesse sattunuid on aga kahjuks üha raskem aidata, sest riigi kärped on omavalitsuste rahakoti tühjaks teinud.

Inimene tunneb riigi hoolivust sellest, kui ta oma eluga toime tuleb, kui sõltumata elukohast on talle kättesaadavad kõik elulised teenused. Oleks loomulik, et riik aitab maksusoodustuste ja toetustega alustada maaettevõtlust, mis tooks juurde ka töökohti.

Eesti areng ei toimi, kui majandustegelased ei usalda poliitikuid, pangad ettevõtjaid ja inimesed üksteist. Praeguse puuduliku regionaalpoliitika ja viletsate ühendusteede tõttu tekkinud probleemid on viinud elurõõmu.

Võidurõõmu ja kahjurõõmu eest hoolitsevad tavaliselt meie liigikaaslased, kuid tegelikult on rõõm laeng. See tekitab tunde, et suudame kõigega toime tulla, nii iseenda kui ümbrusega. Seda aga ainult siis, kui me kõik, lihtinimestest kuni valitsuse liikmeteni üheskoos kriisist väljapääsu otsime. Eestlase jaoks pole tõesti paremat kui oma Eesti, ent kas meie riik on hea ka iga kodaniku jaoks?

Tahes-tahtmata tulevad meie ellu uued kohustused, mida peame täitma. Kuid arvestades tänast olukorda, soovin, et isiklikud huvid oleksid teisejärgulised – et edaspidine halduskorraldus tagaks omavalitsuste turvalisuse ja arengu, elukeskkonna paranemise ja inimeste isetoimetuleku.

http://erl.ee/index.php?id=1256

No comments:

Post a Comment