Thursday, February 17, 2011

Mai Treial: hinnatõus on valitsuse ebaõiglase maksupoliitika tagajärg

Valitsuse plaan saada kriisist jagu maksude tõstmisega pole vilja kandnud – majandust ja riiki ei ole õnnestunud kriisist välja tuua. Külla aga on ebaõiglase maksupoliitikaga vastutustundetult veeretatud kõik raskused lihtsa tööinimese kaela, hukutavate kärbetega las­te ja las­te­va­ne­ma­te ar­velt sunnitud inimesed puudusesse, elama alla inimväärikuse piiri. Täna Riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimusena arutatud "Hinnatõusu mõju Eesti inimeste toimetulekule" on üks neid probleeme, mille lahendamata jätmine tähendab meie riigi tuleviku alusmüüri lammutamist.

„Võimukandjad kordavad kõigile teadaolevat tõika nagu mantrat, justkui oleks neil vaja üksteist veenda tõsiasjas, et elukallidus on suuremale osale Eesti rahvast ammu ületanud taluvuse piiri. Inimesed tunnevad omal nahal, kuidas võimuliidu otsused igapäevaelu mõjutavad,“ ütles Riigikogu liige Mai Treial.

Kütuse- ja elektriaktsiisi tõstmine on toonud kaasa kõigi hindade hüppelise tõusu. See pärsib normaalset elu ja toimetulekut, sest kajastub vahetult toiduainete ja esmatarbekaupade hinnas. „Ebaõiglaselt kõrgete aktsiiside tõttu on näiteks põllumajanduskütuse hind kolm korda kõrgem ELi minimaalsest, mida kasutab enamik riike See on otseselt mõjutanud toiduainete hinna tõusu ja pannud meie põllumehed ebavõrdsesse konkurentsi. Muuseas, ka põllumaade vaba mahamüümine välismaalastele tõstab maade rendihindu ning koos sellega omakorda ka toiduainete hindu,“ ütles Treial.

„Suure tagasilöögi andis ka valitsuse otsus tõsta käibemaks 20%-le, sealhulgas ravimite ja toasooja käibemaksu mitmekordne tõus. Kui Euroopa Liidus on toiduainete käibemaks keskmiselt 10%, siis ainuüksi kõrgema käibemaksu tõttu on meie toiduainete hinnad 10% kõrgemad kui mujal Euroopas,“ selgitas Treial.

Kõrgepalgalistel valitsejatel on viimane aeg astuda reaalseid samme ning inimestele nende mures appi tulla – selle asemel et rahva raha eest Jordaania kõrbes põlevkivi kaevandada.

Rahvaliit peab vajalikuks ohjeldada elukalliduse edasist tõusu kõikvõimalike demokraatlike vahenditega, muu hulgas kavatseb Riigikogu uuele koosseisule teha ettepaneku langetada kütuse- ja elektriaktsiisi, alandada toiduainete, toasooja ja ravimite käibemaks 5 protsendile ning kaugemas tulevikus vabastada ravimid käibemaksust.


Lisainfo:

Mai Treial

Riigikogu liige

Tel 50 72 838








http://erl.ee/index.php?id=4&gr_id=2&act=one&news_id=1549

No comments:

Post a Comment