Monday, February 21, 2011

Eestimaa Rahvaliidu pressiteade: koalitsioon põlistab vaesust

Täna avaldatud statistikaameti 2009. aasta vaesusnäitajate ja Eesti Päevalehe majandusliku toimetuleku uuringu põhjal võib väita, et võimuliit on aastaid põlistanud Eestis vaesust.

„Valitsusliit on jätnud oma riigi kodanikud saatuse hoolde ning samas teinud erandeid kohalikule ja välismaisele eliidile, kes rikastuvad monopoolsete või olulise turuosaga ettevõtete kaudu,“ ütles Rahvaliidu esimees Andrus Blok.

Eesti Päevalehe andmeil hindab oma majanduslikku seisu heaks või veel paremaks kõigest 24,1 protsenti küsitletuist. Statistikaameti andmeil elas 2009. aastal suhtelises vaesuses 15,8% Eesti elanikkonnast. Eesti Päevalehe uuringust ilmnes, et ligi 76 protsendil vastanutel on rahaliselt pingeline seis. Riiklike toetusteta oleks ülemöödunud aasta suhtelise vaesuse määr koguni 40,8%, mis näitab, et suur osa inimesi elab üksnes toetuste armust.

„Üliliberaalne majanduspoliitika on viinud selleni, et Eestis on kõik müügiks, kuid kasu sellest lõikab vaid kitsas kildkond poliitikuid ja ärimehi. Kirde-Eestis on suhtelise vaesuse määr üle kahe korra kõrgem kui Põhja-Eestis, maa-asulate inimesi ohustab vaesusrisk oluliselt rohkem kui linnaelanikke, vaeseima ning rikkaima viiendiku sissetulekute erinevus on viiekordne,“ selgitas Blok.

Bloki sõnul põhjendab valitsusliit inimeste kehva majandusjärge mugavalt sellega, et kogu maailma on tabanud kriis, mis siis veel meiesugusest väikeriigist rääkida. Paraku unustatakse seejuures, et meie majanduskriisi sügavus on tingitud valitsuse väärsammudest, sest näiteks põhjanaabreid soomlasi ja rootslasi on kriis puudutanud palju leebemalt. Nende riikide kodanikud ei ole pidanud oma kodu maha jätma ja töö tõttu hulgaviisi välismaale emigreeruma. Pole ka kuulda olnud, et pangad oleksid Skandinaavias sellist röövkapitalismi harrastanud kui Eestis ja teistes Baltimaades.

„Seni kuni vaesusest püütakse jagu saada sellega, et inimesi sunnitakse piltlikult öeldes põletatud maal õngega kala püüdma, jääme kahjuks euroala kõige vaesemaks riigiks. Valijatel tasub sügavalt järele mõelda, kas nad ikka on nõus andma hääle rahva laostanud võimuerakondadele, kes põlistavad vaesust ja on muutnud kaubaks ka meie kõige pühamad põhimõtted,“ ütles Blok.

Lisainfo:
Andrus Blok
Eestimaa Rahvaliidu esimees

No comments:

Post a Comment