Tuesday, February 22, 2011

Eestimaa Rahvaliidu pressiteade: seadusemuudatus räsib maaettevõtjaid

Täna Riigikogus vastuvõetud vedelkütuse seaduse ja käibemaksuseaduse muutmise seadus on parlamendi liikme Mai Treiali hinnangul väiksemate kütusemüüjate suhtes vaenulik. Seaduse jõustudes rakendub kütusemüüjale oluliselt suurem tagatis, mis võib väiksemate maatanklate omanikele üle jõu käia ning nad võivad olla sunnitud oma tegevusalast loobuma. Selle tagajärjel võib tekkida olukord, kus eelkõige maapiirkondades ei pruugi kohalikel elanikel olla enam võimalik kodu lähedalt kütust osta.

Mai Treial leiab, et maksupetturite ohjeldamiseks tuleb seadust karmistada, kuid selliseid asju ei tehta kiirustades, analüüsimata ja kaalumata võimalikke tagajärgi. Samas tuleks petturite karistamiseks täie rangusega rakendada olemasolevaid seadusi. ”Kõnealuse seaduse vastuvõtmisega on läinud nii nagu mõnegi varasemaga – väikeettevõtjate huvid jäetakse suurte kõrval tagaplaanile. Tunda oli väga tugevat survet, kõik näis olevat juba ette otsustatud, ja avalikkuse meelepaha leevendamiseks võeti seadus vastu demagoogiliste parandustega, mis sisu ei muuda, kuid jätavad asjasse pühendamatutele mulje, justkui oleks neid kuulda võetud,” selgitas Treial.

Treiali sõnul annab seadus maksu- ja tolliametile voli eirata kütusemüüja soovi vähendada tagatisraha isegi juhul, kui see vastab kõikidele seaduses väljatoodud lisatingimustele; samuti jätab võimaluse tõsta tagatisraha. Seega antakse maksu- ja tolliametile sisuliselt õigus viia aastaid tegutsenud ettevõtted olukorrani, kus nad on sunnitud tegevuse lõpetama.

Peale selle, et seaduse jõustumine võib kaasa tuua väikeste, ausalt makse tasuvate kütusemüüjate tegevuse lõppemise – mis ju ometi ei saa olla eesmärk –, toob see negatiivseid sotsiaalseid tagajärgi kogu piirkonnale. Muu hulgas tähendab see pikemaid sõite kütuse hankimisel, kohaliku maksutulu vähenemist, töökohtade kadu jms. „Ja selge on see, et kõik need ”kütusemüüjate kulud” maksab lõpuks kinni tarbija, ning kõige enam kannatab jälle maainimene, kellel on niigi raske,” lisas Treial.

Lisainfo:
Mai Treial
Riigikogu liige
Tel 50 72 838

No comments:

Post a Comment